Korumpuota Lietuvos valstybė „kovos” su „šešėliu”

Lietuviškas paradoksas

paskelbta: http://www.ve.lt/blog/2011/korumpuota-lietuvos-valstybe-kovos-su-seseliu/2011-07-23 10:15 Autorius: Virmantas Galdikas

Paradoksas: Korumpuota valstybė kontroliuoja privatų verslą? Kokia prasmė ir kokie tikslai?

Perskaičiau 2011.07.22 07:24 VŽ.lt straipsnį “Taksi rinką sudrebino skaidrumo testai” autorė Asta Šerėnaitė ir vėl nustebau. Kaip Lietuva – viena iš labiausiai korumpuotų Europos Sąjungos valstybių – gebės kovoti su “šešėliu”, kai pati savo kieme tvarkos nesugeba įvesti ir kai Lietuvos įstatymai sukurti taip, kad gintų visus valdininkus, ypač, tuos nuo kurių priklauso korupcijos lygis?

Remiantis sistemiškumo požiūriu, drąsiai galima tvirtinti, kad “šešėlis” visu šimtu procentų priklauso nuo korupcijos. Kuo didesnė korupcija, tuo ilgesnis “šešėlis” ir atvirkščiai. Kai atsakingi Lietuvos pareigūnai pareiškia, kad jie kovos su “šešėliu”, jų veiklos rezultatą aš tegaliu suprasti tik vienareikšmiškai – t.y. “šešėlis” pailgės, nes jis dabar yra per trumpas. Tai yra svarbu, nes krizės laikotarpiu, privataus verslo pajamos sumažėjo, o todėl sumažėjo ir “šešėlis”, kuris tiesiogiai maitina korupcijos mašiną.

Norint realiai sumažinti “šešėlį” reikia sumažinti korupciją ir atvirkščiai. Tai yra kompleksinis sprendinys, kuriame nėra vienos teisios ir kitos neteisios pusės. Norint pradėti spręsti šį galvosūkį reikia, kad abi pusės išsakytų tikruosius ir slaptuosius savo tikslus, ir tik po to konstruoti korupcijos ir “šešėlio” mažinimo modelį. Be tokio procedūrinio eiliškumo, jokia “kova” neduos norimų rezultatų, o tik eilinį kartą sukiršins ir taip suerzintus ir dezorientuotus tautos likučius Lietuvoje.

Jei turite priešingą šios kovos su “šešėliu” tikslų paaiškinimą kviečiu diskutuoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *